30 Kasım 2008

tehlikenin farkında mısınız?


Doğal Hayatı Koruma Vakfı'nın verilerine göre Türkiye, 2030 yılında su fakiri ülke olacak. Dünyanın yüzde 20'sinin ciddi su kıtlığıyla karşı karşıya olduğu belirtilen araştırmalara göre, Türkiye de tehlike sinyali veren ülkeler arasında yer alıyor.

Bilim adamları, kişi başına düşen su miktarının 1000-2000 metreküp olduğu ülkeleri su sıkıntısı yaşayan ülkeler arasında sayıyor. Şu anda Türkiye'de kişi başına düşen su miktarı 1430 metreküp, ancak 2030'da bu miktar 1100 metreküpe kadar gerileyecek. Su sıkıntısından etkilenecek dünyanın yüzde 20'sinin yaşadığı 30 ülke arasında Türkiye de yer alacak. Su kıtlığının en önemli nedeni küresel ısınma olarak gösterilirken, tarımsal sulamanın yüzde 88'inin neredeyse vahşi olarak adlandırılan yüzeysel yöntemle

yapılması da kıtlıkta etkili oluyor. Hem tarımsal sulama hem de kentsel su kullanımında kaçak oranı neredeyse yüzde 50'yi bulurken, ilerlemiş batı ülkelerinde bu oran yüzde 20'ye kadar geriletildi.

Konya Havza'sının kurumasında kaçak su kuyularının büyük etkisi var. Tahminler bu kuyuların yarısının izinsiz olduğu yönünde. Belediyelerin sadece yüzde 10'u su arıtma tesisi kullanıyor. Sanayide de yoğun kaçak su kullanımı var ve 58 organize sanayi bölgesinin sadece 16'sında arıtma tesisi bulunuyor. 2025'te yağış miktarında yüzde 25 azalma beklentisi ise bu senaryoyu büsbütün kabul haline getiriyor.

http://www.haberler.com/tehlikenin-farki...iz-haberi/